Persbericht

 

23 april is de datum van Shakespeare’s geboorte- en sterfdag.

Aanstaande 23 april vindt de presentatie plaats van het boek ‘Shakespeare is hier’.

Tevens begint de viering Gouda’s 750 jarig bestaan waar de dichteres Klara Smeets het thema voor aanleverde: 'Gouda is een tijdmachine waar je in iedere eeuw kunt uitstappen!'

De roman is bijzonder actueel: lockdowns door de 'Plaag', drugsgebruik, complotdenken, intersexe, persiflages, parodiën en political cartoons passeren de revue. 

‘Shakespeare is hier’ is een biografisch drieluik gebaseerd op historische feiten.

Het eerste bedrijf is het historische stuk: In 1609 stapt de lezer uit met de beroemde dichter  aan de Veerstal in Tergouw. Shakespeare is de lockdown in Londen ontvlucht vanwege de pest. In de Sint Janskerk in Tergouw ontmoet hij Martijntje Jaspersdochter, getrouwd met William Baernelts. Samen starten ze de eerste pijpenmakerij op, Achter de Vischmarkt.

Het tweede bedrijf is een komedie: Shakespeare vertoeft in Londen en Stratford. Een morbide, typisch Shakespeareaans drama ontspruit uit het brein van de toneelschrijver.

Het derde bedrijf is geen blijspel zoals de Middernachtsdroom, het enige blijspel dat goed afloopt. Eerder een tragedie:  William arriveert weer in Tergouw en aan het eind van het plot blijkt de beroemde bard begraven lte liggen in de Sint Janskerk te Gouda.

‘To be or not to be, is that a mystery’?

Het schrijverspaar Thom Griffie blijft stil staan bij het graf van Shakespeare, maar wijst naar zijn opstanding; immers, ‘Shakespeare is hier’! Het streven is om ieder jaar een Shakespeare dag te houden rond 23 april en die eerste Shakespeare-dag is op zaterdag 23 april 2022, 20.00 uur in Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk 24b.

De avond wordt opgeluisterd door gedichten, rap, muziek en vanzelfsprekend een toneelvoorstelling voorafgaand aan de boekpresentatie.

 

Meer Info via Shakespeare.is.hier@gmail.com

 

 

             To be or not to be is the mystery